Skadedyr på planter

Planteguide > Skadedyr på planter

Det er altid ærgerligt, når din flotte stueplante pludselig begynder at hænge, eller dens grønne blade bliver angrebet af insekter og får grimme huller. Heldigvis er der hjælp at hente, hvis din plante er blevet udsat for hærværk af skadedyr. 

Her på siden kan du blive meget klogere på, hvilke insekter der angriber dine stueplanter, og hvordan du kan forebygge dem - og selvfølgelig hvordan du bekæmper dem, hvis skaden er sket.

Hvilke insekter er der i min stueplante?

Mange insekter er vilde med dine indendørs planter, men nogle af de mest hyppige skadedyr i danske stueplanter er spindemider, trips, sørgemyg og forskellige typer lus - fx bladlus, uldlus og skjoldlus. Din plante vil højest sandsynligt ikke dø af skadedyrene, men de ødelægger din sunde plantes smukke blade. 

De forskellige insekter påvirker planterne på hver sin måde, så det er nødvendigt at se på, hvilke tegn planten viser. Bliver plantens grønne blade hullede og triste at se på, lægger der sig et klistret, skinnende lag på, eller er der brune pletter på bladene? Nedenfor kan du få et overblik over de mest hyppige skadedyr og de tegn, du skal se efter, når de har bosat sig i din plante.

medium_image

Insekternes påvirkning på din plante

Her kan du få et overblik over nogle af de typiske tegn på din plante, når den er udsat for forskellige typer insekter og skadedyr.

Bladlus

Bladlusene sidder ofte tæt sammen på de steder på planten, hvor der er mest næring - ofte i knopper eller skudspidser. 

Tegn fra planten: 

  • Krøllede nye skud. 
  • Hvide ham, der drysser ned.
  • Klistret belægning på bladene.
  • Myrer omkring planten kan også være et tegn.

Sørgemyg og trips

Sørgemyg og trips sidder som oftest på bladundersiden eller på nye skud. Sørgemyggenes larver lever i jorden og æder organisk materiale fra jorden og planternes rødder, som kan ende med at ødelægge planten eller sprede svampesygdomme. 

Tegn fra planten:

  • De flyver op fra plantens jord, når du ryster planten let.
  • Trips danner små, hvidlige pletter og plamager der, hvor de har indtaget plantesaften.

Spindemider

Spindemider sidder ofte på undersiden af plantens blade eller i nye skud, og insekterne trives rigtig godt i lav luftfugtighed og høj varme.

Tegn fra planten:

  • Planten har et tyndt spindelvæv på sig.
  • Punkterede bladceller, der bliver fyldt op med luft. Det giver et mat udtryk på plantens blade.

Skjoldlus

Skjoldlus sidder typisk på undersiden af bladene, men de kan også være på grenene og stammen af din plante. 

Tegn fra planten: 

  • Små prikker på bladene.
  • Klistret overflade på plantens blade.

Hvordan forebygger jeg skadedyr i mine stueplanter?

planter_1

Hos PlantsbyFLOWR ved vi, hvor stor en forskel en smuk og sund plante kan give i dit hjem. Derfor er det også altid irriterende, hvis din elskede plante pludselig hærges af insekter og skadedyr. 

Hvorfor ikke forebygge skadedyrene, så du bedst muligt kan beskytte dine planter og holde dem så sunde som muligt? Her får du vores tips til at forebygge skadedyr på dine indendørs planter. 

  1. Tjek din plante grundigt inden køb

Er det blevet tid til at tilføje en ny plante til hjemmet, så tjek planterne grundigt igennem, inden du udvælger en. 

Hold øje med:

  • Om der flyver insekter rundt omkring planten.
  • Om jorden ser sund ud. 
  • Om der er tegn på skadedyrsangreb hos de omkringliggende planter. 

Hos PlantsByFLOWR kan du selvfølgelig være sikker på ikke at modtage en plante, som er beboet med skadedyr.

  1. Giv dine planter den rette pasning og forebyg skadedyr

For at forebygge at insekter og skadedyr slider på din flotte stueplante, skal planten have den rette kærlighed - det vil sige, at den skal passes efter sine behov, så den forbliver sund og har et større forsvar mod insekter. Hver plante har forskellige behov for vand, sollys, gødning og lignende, og hos PlantsByFLOWR har vi derfor lavet en pasningsvejledning til alle vores planter, så du kan passe din nye plante lige efter bogen.

Sådan bekæmper du insekter og skadedyr i stueplanter

Desværre kan alle insekter og skadedyr i stueplanter ikke udryddes på samme måde, da bekæmpelsen af bladlus, spindemider, trips mm. kræver hver sin tilgang.

Bekæmpelse af bladlus

Bladlus er et af de mest almindelige insekter i Danmark, men ikke desto mindre er det stadig ikke ønskede insekter at have boende i din fine plante. 

  1. Tjek bladenes underside for bladlus et par gange i ugen.
  2. Klip de ramte blade af og brus din plante med varmt vand - så slipper bladlusene nemlig nemmere.
  3. Brug insektsæbe eller et insektmiddel - rådfør dig gerne i et plantecenter, så du finder det helt rigtige produkt til din plantes behov. 
_image_tablesetting_pastel-1
large_image

Kom af med spindemider

Brug vand og en opblanding af specialsæbe til indendørs planter. Du kan også vælge at bruge en spray med bladglans og spraye under bladene, hvor spindemiderne og midernes æg sidder godt fast - beskyttet i spindelvævet. 

TIP! Det kan være hårdt for plantens trivsel at bruge skrappe midler på den, og derfor kan du også overveje at bruge biologisk bekæmpelse med rovmider, hvis planten er udsat for et stort angreb af spindemider.   

Kom trips til livs

Er din plante ramt af trips? Her er, hvad du skal gøre!

  1. Start med at fjerne de blade, der har været udsat for angreb af trips.
  2. Brus planten over med varmt vand.
  3. Det er også gavnligt at skifte jorden, din plante står i. Det bekæmper også de overvintrende trips, så insektet ikke bare kommer igen efter vinteren. 
  4. Til sidst kan det være en god idé at sætte nyttedyr på planten, der bekæmper og forebygger nye angreb.
planter_12_1
Planter_ny5

Bekæmpelse af skjoldlus

Skjoldlus kan være svære at komme af med, fordi insekternes skjold gør dem modstandsdygtige overfor vand. Derfor er det bedste, du kan gøre, at bekæmpe larver og fuldvoksne skjoldlus ved at fjerne de blade, de har misfarvet, og skrubbe lusene af planten - fx med en aflagt tandbørste. 

Udryd sørgemyg i din plante

Sørgemyg lægger æg i et fugtigt miljø, og derfor er det vigtigt at undgå at overvande din plante, der er angrebet af sørgemyg. På lidt længere sigt kan de faktisk bekæmpes ved at lade jorden tørre ud og sørge for at lufte ud - sørgemyg trives nemlig heller ikke i kølige temperaturer. 

TIP! Prøv at lægge et stykke appelsinskal i plantens jord i et par dage. Sørgemyggene kan ikke lide lugten af appelsin, og derfor vil de forsvinde af sig selv. 

Er din plante udsat for et stort angreb af sørgemyg, så er det muligvis nødvendigt at anvende fangstplader, som tiltrækker myggene, så de hænger fast på pladerne.

PlantsByFLOWR_588_X_340_nye_1_1

Giv din plante den rette kærlighed og undgå skadedyr

Stueplanter har brug for forskellig pasning og pleje alt afhængigt af sorten på planten. Vil du forebygge og undgå skadedyr og insekter i din plante, så er det vigtigt at passe og pleje din plante, så den forbliver sund. Det giver et langt større forsvar mod insekter, hvis planten er sund frem for svag. 

Dine planter har forskellige behov for vand, sollys, gødning og lignende, og hos PlantsByFLOWR kan du derfor finde en pasningsvejledning til alle vores planter, så du kan give netop din plante de rette forudsætninger for at blive sund og stærk.